INNOVATION

|TedXAueb 2016 |

Από την αρχή της χρονιάς είχα στο μυαλό μου πως δεν έπρεπε με τίποτα να χάσω το φετινό TedXAueb 2016. Διοργανώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στην Τεχνόπολη Αθηνών στο Γκάζι, και ναι κατάφερα να είμαι εκεί. Και μάντεψε! Από την αρχή του event είχα στο μυαλό μου πως δεν έπρεπε με τίποτα να μη γράψω γι’ αυτό! Άργησα λιγάκι, αλλά να’ μαι! (Μαζί και με λίγο redesign του blog :p)

Πολύς κόσμος είχε σχηματίσει ουρές μπροστά από τους φοιτητές-εθελοντές του TedXAueb 2016, οι οποίοι φρόντιζαν για την εγγραφή μας και μας εφοδίαζαν με κάρτα&βραχιολάκι επισκέπτη, αλλά και με μία τσάντα-kit απίστευτα πλήρη: από ενημερωτικό υλικό για διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων μέχρι δείγματα από πολλές, πολλές εταιρίες που δεν σε άφηναν ασυγκίνητο. Και ξέρεις τι, όχι μόνο λόγω της χαράς μικρού παιδιού που ξυπνάει μέσα μας όταν μας χαρίζουν κάτι που τρώγεται ή φοριέται, αλλά για την εξαιρετική οργάνωση σε επίπεδο χορηγιών. *Ενδεικτικά στα δείγματα του kit συμμετείχαν οι εταιρίες/brands  BOSCH, Bic, Μέλι Attiki, McVities, Starbucks, Sephora, AXE κλπ.

Οι πόρτες ανοίγουν και σιγά σιγά οι θέσεις γεμίζουν. Όλοι περιμένουμε πώς και πώς να ξεκινήσει το main event και να ακούσουμε ιστορίες που θα μας εμπνεύσουν. Οικοδέσποινα η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου. Απλή, με χιούμορ και αμεσότητα με το νεανικό κοινό που είχε μπροστά της, καθώς και με άνεση σχετικά με την ποικιλομορφία των θεμάτων που προλόγιζε. Μα ξέχασα να σας πω! Το θέμα του φετινού TedXAueb ήταν το flow, δηλαδή η ροή. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει λοιπόν, εκτός από μουσική; Η ομάδα κρουστών Quilimbo παρουσιάστηκε επί σκηνής και μας παρέσυρε στον ρυθμό της, έναν ρυθμό καθαρό, δυναμικό, εναλλακτικό.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν. Δεν θα σε κουράσω με πολλά ονόματα και λεπτομέρειες, ώστε να εστιάσω σε όλα αυτά που μου έκαναν εντύπωση (Όχι πως δεν είναι σημαντικά ως στοιχεία των ανθρώπων που μίλησαν και αυτού που πρεσβεύουν, κάθε άλλο! Απλά μπορείς να τα δεις αναλυτικά στο site του TedXAueb2016 με την άνεσή σου). Έμαθα που λες, από τον επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για την εκμετάλλευση που βιώνουν οι πρόσφυγες κατά τη μετάβασή τους από τις εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη (ροή ανθρώπων-προσφύγων), αλλά άκουσα και μια ενδιαφέρουσα οικονομική ανάλυση για τη ροή του χρήματος.

Στη συνέχεια, έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν πληροφορήθηκα πως η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή του κόσμου βρίσκεται στο CERN και έχει τη δυνατότητα να τραβήξει πολλά (αν θυμάμαι σωστά γύρω στα 40!) δις.εκατομμύρια φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, και συγκεκριμένα, τις συγκρούσεις νετρονίων και πρωτονίων. Και ξέρεις τι άλλο γίνεται εκεί; Κάποιοι πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει έναν κώδικα που, με τη ροή των δεδομένων που προέρχονται από την καταγραφή του ήχου που παράγουν αυτές οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις πρωτονίων και νετρονίων (ήχος που τα αυτιά μας δεν μπορούν να πιάσουν), κάνουν ηλεκτρονική μουσική. Τρελό;!

Συγκινήθηκα από την ιστορία του Σπύρου-Richard Hagabinama. O Σπύρος-Richard, κατάγεται από το Μπουρούντι της Αφρικής, αλλά έχει ελληνική υπηκοότητα, είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ έχει φοιτήσει στη Νομική Σχολή Αθηνών και έχει εργαστεί για κάποια χρόνια στη βιβλιοθήκη του ΟΠΑ. Η επιστροφή του στο Μπουρούντι μέσω αποστολών του ΟΗΕ, εξαιτίας των έντονων πολιτικών διαταραχών που συνέβαιναν, τον έφερε αντιμέτωπο με τις τοπικές αρχές, όταν ο ίδιος αρνήθηκε να πυροβολήσει άοπλους διαδηλωτές. Μας μίλησε για τη φυλάκισή του, τα βασανιστήρια που υπέστη αλλά και την απελευθέρωσή του τελικά και την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίνοντας μας το δυνατό μήνυμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων αξιών. Ένα αμφιθέατρο όρθιο τον χειροκροτούσε!

Στο διάλειμμα, που όπως καταλαβαίνεις ήταν απαραίτητο για να αποφορτιστούμε και να τσιμπήσουμε από τον πλούσιο μπουφέ που είχαν επίσης ετοιμάσει οι εθελοντές του ΟΠΑ, πέρασα από το κτίριο του INNOVATHENS και σχεδίασα και τύπωσα τη δική μου μπλούζα. Μεταξοτυπία λέγεται! Το event επέστρεψε με τους finalist του διαγωνισμού TedXAuebTech και τις παρουσιάσεις τους. Πολύ αξιόλογες και με ενδιαφέροντα στοιχεία καινοτομίας. Και τώρα που μιλάμε για καινοτομία, γνωρίζατε πως από το 2003 τρέχει στο Amsterdam το project ‘Night-Mayor’; Πρόκειται για μια ιδέα που διαδίδεται σιγά σιγά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και έχει να κάνει με την ενίσχυση της βραδινής ζωής μιας πόλης-περιοχής και της καλύτερης διαχείρισής της, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ταυτίζεται με ακρότητες, σεξ και φασαρίες, αλλά να συνταιριάζει τις επιθυμίες των κατοίκων και των επισκεπτών για διασκέδαση και να παραμένει ζωντανή και δημιουργική!
*Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ:
http://www.citylab.com/cityfixer/2016/01/night-mayor-amsterdam-mirik milan/433893/http://www.theguardian.com/cities/2016/mar/21/night-mayor-amsterdam-holland-mirik-milan-night-time-commission

Στη συνέχεια, άκουσα πως, αυτό που χρόνια σκέφτομαι σχετικά με τον ελλειπή επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία και το τι συνέπειες φέρνει μαζί του, το πόσοι μαθητές εγκλωβίζονται μεταξύ θέλω και πρέπει και το τι potential χάνεται, υπάρχει σε μορφή εταιρίας που τρέχει Projects σχετικά με την εκπαίδευση, την επιλογή σπουδών, την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων κλπ. Και κράτησα το μήνυμα της ευχαρίστησης με την οποία πλημμυρίζεται ένας άνθρωπος από τη στιγμή που χτίσει την επαγγελματική του πορεία ακολουθώντας την προσωπική του ροή!

 

 

Leave a comment